Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Argán olaj az egészséges, szép, fényes hajért

Ha száraz, töredezett, vékony szálú a hajad van, esetleg festéstől, hajvasalástól folyamatosan gyötört, nehezen fésülhető, akkor keresve se találnál jobbat, mint az argán olaj! Felejtsd el a száraz, töredezett, fénytelen hajat!

Cikkünkben lépésről lépésre átvesszük, hogyan is használd ezt a csodaszert először a száraz és töredezett, majd következő alkalommal a hajhullás megállítására.

​Mi is az az argán olaj?

Az argánolaj egy Marokkóban őshonos fafajta, latinul Argania Spinosa csonthéjas terméséből sajtolt csodálatos szer. Igen gazdag E vitamin forrás és többféle, az egészség megőrzésében, szépségápolásban fontos szerepet játszó zsírsavat is tartalmaz. Felhasználási területe szerteágazó.

A berber nők az erős szálú göndör hajukat is ezzel zabolázzák meg. A népi szájhagyomány szerint „folyékony aranyként” is emlegetett argán olaj, fontos része a kultúrájuknak és a mindennapi életüknek. Sajtolásra előkészíteni a diókat nehéz és fáradságos, kétkezi munkát követel.

2.2 millió embernek biztosít munkát, megélhetést ez az iparág, melyet az Európai Unió is támogat. A méltányos kereskedelem (fair trade) gazdasági filozófiája, amely által kiemelt „jótékonysági” jövedelmet kapnak, pontosabban a vételárból magasabb összeget visszajuttat ezeknek a harmadik világbeli helyi közösségeknek a felvásárló cég, hogy így támogassa, a nemzetközi piac számára elengedhetetlenül fontos és hasznos alapanyag gyártását.

Amikor megveszed egy szép kis üvegcsében az argán elixírt, ami az árát tekintve lehet nem túl olcsó, jusson esetleg az is eszedbe, hogy tudatosan te így támogatod a távolban, munkában verejtékezőket.

A hagyományos kozmetikumok, mint a sampon, hajkondicionáló, hajápoló és formázó szerek vegyszer tartalmuknak köszönhetően gyakran csak átmeneti hatással járnak és hosszú távon még károsítják is a hajat. Ha Te is ezzel a problémával küzdesz, akkor érdemes természetes megoldást keresned.

Hajkondicionálás száraz hajra

Az alkalmazás módja igen egyszerű, hajmosás után végy a tenyeredbe párcsepp argánolajat (ne felejtsd el megszagolgatni, mert kellemes dióra emlékeztető illata van), simogasd szét, majd gyengéd masszírozó mozgással dörzsöld rá, be egészen a tövekhez is. 10-15 percig érdemes csinálni, akár minden alkalommal. Lehet egyszerűbben is, hogy a balzsamodba kevered a cseppeket, csak így még öblíteni is kell, ami csökkenti a hatását.

Töredezett hajvégek elkerülése nyáron

Ha a hajadnak fényvédelemre van szüksége, mondjuk nyaraláskor, vagy csak a tűző naptól óvnád, hogy ne tegye még inkább szárazzá, bátran alkalmazhatod. Az argánolajos tenyeredet húzd végig a kisebb tincseket a tövétől a hajvégekig. Viszonylag gyorsan cselekedj, mert beszívja a kezed, és nem jut a hajadra! Hetente többször is lehet! A vitaminok beépülnek a szálakba, és a hajhagymák tövébe, megakadályozzák a sérülést, töredezést, az olajban lévő zsírsavak pedig rugalmassá teszik a szálakat, és haj tapintása nem válik zsírossá.

Állítsd meg a hajhullást!

Ha a hajhullás rémálma veszi el a jó hangulatodat reggelente, mikor tükörbe nézel, fésülködés közben, akkor jó hírünk van. Rendszeres és alapos hajpakolással orvosolhatod magad is ezt a problémát. Három megoldást javasolunk, eldöntheted, melyik a számodra megfelelő!

A) Gyér, ritka hajat feléleszti az argán olajos kényeztetés, előbb azonban, hogy az antioxidánsok be tudjanak épülni, alapos tisztítása szükséges a fejbőrnek. A folyamatosam elhaló hámsejteket szennyeződéseket el kell távolítani, hogy a méregtelenítés által a bőr segítse a hajnövekedést. Rhassoul agyaggal kend be a fejed, majd vízzel öblítsd le alaposan, majd ha ez megvan, törölközővel töröld szárazra! Megint áztasd be a tenyered argánnal és a korábban leírt módon a nedves fejbőrbe masszírozd, 10-15 percig. Ezt már ne öblítsd! 2-3-szor egy héten ismételd, amíg elégedett nem leszel a hatással.

B) Most egy kissé bonyolultabb, ám annál hatásosabb hajpakolási módot mutatunk be. Ha az argánt, de más később bemutatott olajakat is hozzá kevered bizonyos anyagokhoz, akkor ezek az anyagok segítik egymás hatását, és erősítik a gyógyulást. Egy tálkába keverj össze két egész tojást, joghurtot, tegyél bele hat evőkanál kézmelegargánolajat. Ezt a masszát vidd fel, masszírozd be, juttasd el mindenhová, majd tedd fel a műanyag fürdősapkát, (esetleg fólia is megteszi) és úgy 40-50 percig tartsd fenn. Majd alaposan öblítsd le meleg vízzel! Fontos az alaposság, mert zsírossá válhat a haj, ha nem lesz tiszta.

C) Bizonyítottan helyreállítja a sérült hajat, fejbőrt, a forró olajos kezelés! (Balesetek elkerülésére, nem az olaj forró, csak a kezelés!) Tincsenként kend be a hajad, majd keress „forró” megoldást! Fürdő sapkát tegyél a fejedre és, vagy burás hajszárító alá ülj be, vagy szaunába, vagy olyan fürdőszobába, ahol tudod a meleget biztosítani. Lehet kicsit macerás, de a meleg hatványozottabban segíti a felület regenerélódását

Itt találod meg a Naturpolc készítette natúr argán olajat!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog-cikk