Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Argán olaj az egészséges, szép, fényes hajért – 1. rész

Ha száraz, töredezett, vékony szálú a hajad van, esetleg festéstől, hajvasalástól folyamatosan gyötört, nehezen fésülhető, akkor keresve se találnál jobbat, mint az argán olaj! Felejtsd el a száraz, töredezett, fénytelen hajat!

Cikksorozatunkban lépésről lépésre átvesszük, hogyan is használd ezt a csodaszert először a száraz és töredezett, majd következő alkalommal a hajhullás megállítására.

 

​Mi is az az argán olaj?

Az argánolaj egy Marokkóban őshonos fafajta, latinul Argania Spinosa csonthéjas terméséből sajtolt csodálatos szer. Igen gazdag E vitamin forrás és többféle, az egészség megőrzésében, szépségápolásban fontos szerepet játszó zsírsavat is tartalmaz. Felhasználási területe szerteágazó.

A berber nők az erős szálú göndör hajukat is ezzel zabolázzák meg. A népi szájhagyomány szerint „folyékony aranyként” is emlegetett argán olaj, fontos része a kultúrájuknak és a mindennapi életüknek. Sajtolásra előkészíteni a diókat nehéz és fáradságos, kétkezi munkát követel.

2.2 millió embernek biztosít munkát, megélhetést ez az iparág, melyet az Európai Unió is támogat. A méltányos kereskedelem (fair trade) gazdasági filozófiája, amely által kiemelt „jótékonysági” jövedelmet kapnak, pontosabban a vételárból magasabb összeget visszajuttat ezeknek a harmadik világbeli helyi közösségeknek a felvásárló cég, hogy így támogassa, a nemzetközi piac számára elengedhetetlenül fontos és hasznos alapanyag gyártását.

Amikor megveszed egy szép kis üvegcsében az argán elixírt, ami az árát tekintve lehet nem túl olcsó, jusson esetleg az is eszedbe, hogy tudatosan te így támogatod a távolban, munkában verejtékezőket.

A hagyományos kozmetikumok, mint a sampon, hajkondicionáló, hajápoló és formázó szerek vegyszer tartalmuknak köszönhetően gyakran csak átmeneti hatással járnak és hosszú távon még károsítják is a hajat. Ha Te is ezzel a problémával küzdesz, akkor érdemes természetes megoldást keresned.

 

Hajkondicionálás száraz hajra

Az alkalmazás módja igen egyszerű, hajmosás után végy a tenyeredbe párcsepp argánolajat (ne felejtsd el megszagolgatni, mert kellemes dióra emlékeztető illata van), simogasd szét, majd gyengéd masszírozó mozgással dörzsöld rá, be egészen a tövekhez is. 10-15 percig érdemes csinálni, akár minden alkalommal. Lehet egyszerűbben is, hogy a balzsamodba kevered a cseppeket, csak így még öblíteni is kell, ami csökkenti a hatását.

 

Töredezett hajvégek elkerülése nyáron

Ha a hajadnak fényvédelemre van szüksége, mondjuk nyaraláskor, vagy csak a tűző naptól óvnád, hogy ne tegye még inkább szárazzá, bátran alkalmazhatod. Az argánolajos tenyeredet húzd végig a kisebb tincseket a tövétől a hajvégekig. Viszonylag gyorsan cselekedj, mert beszívja a kezed, és nem jut a hajadra! Hetente többször is lehet! A vitaminok beépülnek a szálakba, és a hajhagymák tövébe, megakadályozzák a sérülést, töredezést, az olajban lévő zsírsavak pedig rugalmassá teszik a szálakat, és haj tapintása nem válik zsírossá.

 

A következő részben további ötleteket és tippeket adunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog-cikk