Fizikai fényvédő: természetes és bio naptejek

Rendezés:

Fizikai fényvédők és természetes naptejek

A legtöbben úgy gondolják, hogy a naptej kiválasztásának legfontosabb szempontja a faktor-szám (SPF), s ha 50-es vagy erősebb fényvédőt használnak, akkor azzal el van végezve a lecke, a napvédelem ki van pipálva a nyaralás előtti teendők listáján. Ezzel a gyakorlattal kapcsolatban két probléma is felmerül. Egyfelől a magas faktorszámú naptej hamis biztonságérzetet nyújt, mivel sokan úgy vélik, hogy a bőr védelme meg is van oldva, s így túl sokáig maradnak a tűző napon. Másfelől a naptejek csak a nap UV-B sugárzása ellen nyújtanak védelmet, azonban a bőrünkre és szervezetünkre szintén - káros - hatással bíró a UV-A sugárzástól nem óvnak meg.

Nem vitás, fontos a naptejek faktorszáma, azonban sok más, ugyanilyen fontos szempontnak is kell(ene) merülnie a megfelelő fényvédő kiválasztásához. A legtöbb naptej kémiai védelmet nyújt, hatóanyagai felszívódnak a bőrbe, ott nyelik el az UV-sugarakat, ahol végül hővé alakítják át. Ezzel szemben a fizikai fényvédők az ásványi alapú szemcsékkel megtapadnak a bőr felszínén, rajta hatásos védőréteget képezve, tükörként verik vissza a testünket érő káros UV-sugarakat. A kémiai fényvédők gyakran tartalmaznak hormonkárosító alapanyagokat, amik a bőrön át felszívódva bekerülnek a véráramba, így nagy kockázatot jelent az ilyen naptejek hosszú távú használata. Emiatt a fizikai fényvédők egy látható, fehéres, vékony réteget képeznek a bőrön, szemben a kémiai fényvédőkkel, melyek a felszívódás miatt nem hagynak látható nyomot a bőr felületén. A fizikai fényvédők egyben ásványi fényvédők is, mivel a mechanikai védelmét ásványi anyagok részecskéi biztosítják.

A kínálatunkban csak fizikai fényvédők találhatóak, összetevőik révén pedig kiérdemlik a natúr naptej, vagy a bio naptej besorolást is. Az ásványi fényvédő alapanyagokon túl szinte kizárólag olyan természetes összetevőket (növényi olajok és vajak) tartalmaznak, melyek a használat során nem csak óvják, de táplálják és hidratálják is a bőrt. Csak a legjobb naptejeket válogattuk össze, amik egyaránt biztonsággal használhatóak az érzékeny bőrűeknek, valamint az allergiás, ekcémás bőr-problémákkal küzdőknek is.

A növényi összetevők miatt azonban a bio naptejek esetében is érdemes a használatot megelőzően bőrpróbát végezni kisebb bőrfelületen, az esetleges allergiás reakciók felderítése végett. A legjobb natúr naptejek csak kevés, túlnyomórészt természetes növényi alapanyagokat, valamint ásványi fényvédő összetevőket tartalmaznak, s nincsenek bennük olyan ártalmas, problémás adalékanyagok. Azonban laikus szemmel nehéz eldönteni egy-egy termékről, hogy milyen kategóriába sorolhatóak be, sokszor a csomagolások is megtévesztőek lehetnek. Éppen ezért, ha új, természetes naptejet keresünk, akkor mindig érdemes átnézni az összetevők listáját (INCI), s ha az alábbi összetevők bármelyikét is tartalmazzák, akkor jobb, ha nem vásároljuk meg.

  • Olyan kémiai fényvédők, amik befolyásolhatják a hormonrendszer működését:  Octinoxate, Oxybenzone, Benzyl Salicylate, Phenyl Salicylate, Octyl Salicylate, Homosalate Octyl Methoxycinnamate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, 3-(4-Methylbenzylidene) Camphor, 3-Benzylidene Camphor, Benzophenone-3, Octyl-Dimethyl-PABA
  • A belélegezve veszélyes nano Titanium Dioxide (a spray fényvédők inkább kerülendők!)
  • A melanómák kialakulásában közrejátszó A-vitamin származék: Retinyl Palmitate
  • A potenciálisan allergén mesterséges tartósítószerek, színezékek és parfümök
  • Egyéb káros, egészségügyi kockázatokat jelentő anyagok: parabének, BHT