Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Hagyományos vagy natúr dezodor? Ez itt a kérdés!

A dezodorral két ok miatt kell óvatosnak lennünk. Egyrészt a bőrünk igenis átereszti az anyagokat, azaz bármi, amit dezodorként kerül rá, azt a bőr felszívja, előbb vagy utóbb bekerül a szöveteinkbe. Másrészt az átlag dezodorok pórusösszehúzó hatásúak, azaz megakadályozzák, hogy a nyirokrendszer elvégezze a munkáját és méreganyagokat ürítsen ki. 

Több cikk kiemeli, hogy talán lehet összefüggés a mellrák és a nők dezodor használata között, hiszen a dezodor tartalma a mellhez közel szívódik fel, illetve a méreganyagok is a mellhez közel nem tudnak távozni a szervezetünkből.

A hagyományos dezodorok legveszélyesebb összetevői: 
Rák, hormonzavar, korai menstruáció? Kell ez neked?

1. Alumínium és alumínium só: Alumínium származékot azért adnak a dezodorokhoz, mivel kiváló pórusösszehúzó hatásuk miatt gyakorlatilag meggátolják a nyirokmirigyeket az izzadásban. Azonban egyre több kétség fogalmazódik meg az alumíniummal szemben, főleg mivel egyes alumínium származékok néhány országban betiltásra kerültek, ugyanakkor jelenleg nincs hitelt érdemlően bizonyítva, hogy az alumínium só összefüggésbe hozható bármilyen káros hatással. Amennyiben kétségeid vannak, érdemes elkerülni, főleg mivel több, természetes alternatíva áll rendelkezésre.

2. Parabének: Elsősorban tartósítószerként használják őket. A legváratlanabb helyeken tűnhetnek fel, akár nagy, neves márkák összetevői listáján is. Több tanulmány beszámolt arról, hogy károsítják az emberi hormonrendszert, például lányoknál előrehozhatják az első menstruáció időpontját. Rák-kockázatukról is vannak már tanulmányok és több európai ország kezdeményezte már korlátozásukat vagy akár tiltásukat is. Egyelőre viszont, tiltás hiányában még nagyon sok termékben, így dezodorokban is megtalálhatóak. Az INCI listában például butylparaben vagy ethylparaben néven találod meg.

3. Triklozán: Szerencsére ezt sok márka már eltávolította termékeiből a civil szervezetek kampányainak hatására. Anti-mikrobiális összetevő, kutatások szerint megzavarja a hormonrendszerünket és akár az immunrendszerünket is. Egyes kutatások szerint, akár a parabének, úgy a trikozán is a fiatal lányok esetében előrehozott, korai menstruációt okozhat a triklozánnak való kitettség. Az összetevő listántriclosan néven tüntetik fel.

4. BHT tartósítószer: Allergiát, különösen légzőszervit okozhat. Állatkísérletek tanúsága szerint káros hatással van az immunrendszer működésére. Más kísérletek pedig a hormondrendszer megzavarásával (különösen pajzsmirigy-hormonok) hozták összefüggésbe. Ebben a kutatásban azt is tapasztalták, hogy a szoptatott kölykök BHT-val való érintkezése lelassította a fejlődést, különösen a motorikus képességek fejlődését.

5. SLS (Sodium/Natrium Lauryl Sulfat): Tudtad, hogy az SLS-t többek között motorok zsíroldására használják, révén ennyire erős anyag? Habzó hatása miatt kerül a legtöbb kozmetikumba. Maró anyag, amely átjárhatóvá teszi a bőrt és segíti a többi vegyszer bőrbe és véráramba jutását. Az SLS alternatívája az SLES (Sodium Laureth Sulphate) gyakran szennyezettek rákkeltő anyagokkal. Az összetevő vagy más néven Inci listában sodiumlaurylsulphate vagy sodiumlaurethsulpathe néven találod, jellemzően a víz utáni második legjelentősebb összetevő.

6. PEG: A PEG gyűjtőszóval illetett vegyi anyagokat számos kozmetikumban lehet megtalálni, mint habosító vagy emulgáló szereket. A fő probléma az anyaggal, hogy lemarja a bőr természetes védekező felületét, ezáltal megkönnyítve a kozmetikum bőrbe jutását. Sajnos azonban ez azt is jelenti, hogy nem csak a pozitív, de a negatív anyagok is könnyedén be tudnak jutni. A másik gond vele, hogy egyes PEG-ek gyakran szennyezettek rákkeltő anyagokkal, mint például a 1,4 dioxán. A tipikus elnevezésük az összetevő listában (INCI)PEG vagypolyethylene vagy polyethyleneglycolvagy polyoxyethylene.

Ezzel szemben mit tudnak a natúr dezodorok?

A natúr dezodorok nem fogják eltömíteni a pórusaidat, így bizony lehetizzadni fogsz, de mivel ez tested természetes méregtelenítő folyamata, nem is célszerű ezt nap mint nap mesterséges szerekkel megakadályozni. A kellemetlen illatok ellenben az izzadságban táptalajra találó baktériumok miatt alakulnak ki, így a natúr dezodorok hatásmechanizmusa egyszerű: természetes módon fertőtlenítenek, hogy ne alakuljanak ki kellemetlen szagok, illetve egyéb gyógynövényekkel illatot adnak. 
Saját tapasztalataink alapján a natúr dezodorra váltás eleinte járhat kellemetlen tünetekkel: mivel méreganyagok távoznak hirtelen, ezért bőrödön megjelenhetnek pattanások. Tarts ki! Egy rövid átmeneti idő után ezek eltűnnek. Azonban, ha irritációt tapasztalsz, akkor lehetséges, hogy az adott gyógynövényre vagy allergiás, és ilyenkor érdemes váltanod más típusú dezodorra. Például van, aki a szódabikarbónát vagy a gyakran alkalmazott teafaolajat nem bírja ilyen dózisban. Szerencsére a természet bőkezűen bánt velünk, így bőségesen találhatsz alternatívát.

Nézd meg a natúr és alumínium-mentes dezodor kínálatunkat!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog-cikk