Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Természetes szúnyogriasztók, kullancsriasztók

Natúr szúnyog- és kullancsriasztók: Minden terméket gondos szakértelemmel válogatunk, csak a megfelelő összetétel kerülhet be az áruházba! Ezekben a rovar riasztókban nem találsz parabén-t és BHT-t, de nem tartalmaznak mesterséges, vagy káros tartósítószereket és színezékeket sem.

A legjobb bőrre használatos természetes kullancs- és szúnyogriasztók natúr növényi összetevőkkel. A kullancs ellen és a szúnyog ellen a hatásos és egyben biztonságos megoldást a natúr és bio riasztók nyújtják.

Rendezés:

Természetes kullancsriasztók és szúnyogriasztók

Bőrünk védelme a szúnyogoktól és a kullancsoktól éppen ugyanúgy akkor a leghatásosabb, mint a napégés elleni védelem: amikor fizikai gátat képezünk a bőr felülete és a külső hatás között. A kullancsoktól az véd a legjobban, ha nem tudnak megtapadni a lábunkon, karunkon, s a szúnyogok is csak kis felületen tudnak támadni, ha hosszú ruházatot viselünk. Azonban nyáron ez nem sűrűn opció, mivel meleg van. Így általában kénytelenek vagyunk valamilyen szúnyogriasztó sprayt vagy kullancsriasztó sprayt, esetleg illóolajat használni, hogy elriasszuk a közelünkből a kis élősködőket.

A rovarvédelem terén viszont nincs sok választási lehetőségünk, fő hatóanyagaik alapján megkülönböztethetünk szintetikus, valamint természetes szúnyogriasztót és kullancsriasztót. A mesterséges rovarriasztó szerek használata alapvetően kockázatokat rejt magában, mert vagy igazoltan allergizálnak (mint a DEET), vagy hosszú távú hatásuk még kevéssé vizsgált (Pikardin,  IR3535). Ezzel szemben például a bio kullancsriasztók és bio szúnyogriasztók, olyan természetes illóolajokat tartalmaznak mint az eukaliptusz, a levendula, a geránium vagy a citromfű.

A természetes kullancsriasztó és szúnyogriasztó spray-k egyik legfőbb hatóanyaga az eukaliptusz leveléből készült olaj, vagy az abból készült illóolaj illetve koncentrátum. Az eukaliptusz tartalmaz egy olyan vegyületet, amit a rovarok nagyon nem szeretnek. Az eukaliptuszos riasztószerek legalább 3-4 órán keresztül kifejtik a hatásukat, s nincs megkötés a többszöri alkalmazására. Használat előtt érdemes ellenőrizni a szúnyog és kullancsriasztó spray összetevőit, s a használati útmutatót is. Bőrpróba elvégzése minden esetben javasolt egy új készítmény kipróbálásakor, ugyanis az eukaliptusz is és az egyéb növényi összetevők is allergének, érzékeny bőrűek esetében problémákat okozhatnak. 

A bio kullancsriasztó spray-k és bio szúnyogriasztó spray-k tartalma folyékony halmazálllapotú, de ahhoz, hogy az amúgy sűrű növényi olajokat fel tudjuk vinni a bőrünkre a szórófejjel, elegyíteni kell őket. Egyes készítmények alkohollal oldják meg a hígítást,s egyúttal a tartósítást is, ezek használata azonban kevésbé javasolt érzékeny, allergiára hajlamos bőrállapot esetén. Vannak alkoholmentes készítmények is magas illóolajtartalommal és természetes tartósítószerrel is, ezek esetében a használat nagyobb biztonsággal és kisebb kockázattal jár.

A rovar-riasztó hatású szintetikus összetevőkről röviden:

  1. DEET egy 1957-ben engedélyezett, hatásos rovarriasztó szer, ami a rovarakat jellegzetes illatával és mérgező tulajdonságával riasztja el. Ismert kockázata, hogy allergiás reakciókat válthat ki, s nagyon ritkán, de negatívan hathat az idegrendszerre is. Kullancsriasztó spray-ben való használata engedélyezett gyerekeknél, ugyanakkor kisebb koncentrációban és kevesebb gyakorisággal javasolt alkalmazni.
  2. A Pikaridin 1980 óta létezik, s nem csak a kullancsriasztó, hanem a szúnyogriasztó tulajdonságokkal is rendelkezik. Jelenlegi tudásunk szerint nem allergizál, s nem hozták összefüggésbe idegrendszeri tünetekkel sem. Azonban mivel egy nem nagyon elterjedt szerről van szó, így a hosszabb távú használatának hatásait még teljesen ismerjük.
  3. Az IR3535 nevet viselő vegyület szintén széles körben elterjedt és gyakorlatileg egy természetben is előforduló vegyület szintetikus változata. Erősen irritálhatja a szemet, azonban jelenlegi ismereteink szerint nincsenek egyéb egészségügyi hatásai, így alacsony kockázatot jelent a kullancsriasztó spray-kben és a szúnyogriasztó spray-kben.