Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Natúr és bio alumínium-mentes dezodorok

Aluminium-mentes dezodorok: Minden terméket gondos szakértelemmel válogatunk, csak a megfelelő összetétel kerülhet be az áruházba! Ezekben a dezodorokban nem találsz alumíniumot (esetleg timsót, de azt külön jelöljük) SLS-t, SLES-t, parabéneket, triklozánt, PEG-et és BHT-t, de nem tartalmaznak mesterséges, vagy káros tartósítószereket és színezékeket sem.

Természetes frissesség akár egész nap a legjobb natúr és bio alapanyagokból készült alumínium-mentes dezodorokkal. Nem az izzadás természetes folyamatát gátolják meg, hanem a kellemetlen testszagok kialakulását előzik meg. Antibakteriális, fertőtlenítő, szagelnyelő hatással, természetesen.

Alumínium-mentes dezodorok természetes hatóanyagokkal

A természetes dezodor gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint az alumínium mentes dezodor. Tehát a natúr és bio dezodorok vagy egyáltalán nem tartalmaznak alumíniumot, vagy csak kockázatmentes alumínium-származék található bennük. Az átlagos dezodorokban található alumíniumot, avagy pontosabban az alumínium sót (aluminium hydroxide) pórusösszehúzó hatása miatt alkalmazzák a gyártók. Ezek a dezodorok megakadályozzák az izzadás természetes folyamatát a pórusok elzárásával, így nem tudnak távozni a bőrünkből a méreganyagok az izzadás során. Az alumínium tartalmú dezodor folyamatos használata révén a méreganyag pedig felhalmozódik a bőrünkben, szöveteinkben. Nem is véletlen, hogy egyes alumínium származékot már több országban is betiltottak.

Az alumíniummentes dezodorok viszont hagyják dolgozni a nyirokrendszert, így bár izzadunk, de így a testünk természetes módon tudja hűteni és méregteleníteni magát. Az izzadással együtt járó testszag viszont a baktériumok melegágya, ezért a bio és natúr dezodorok természetes módon fertőtlenítenek, így előzve meg a kellemetlen illatok kialakulását.

A hagyományos dezodorok sokszor nem csak, hogy bent tartják a méreganyagokat a szervezetünkben, de gyakran továbbiakkal is terhelik. A bőrünk ugyanis sok mindent felszív, így nem mindegy, hogy mit tartalmaz a dezodor, és sajnos sokszor van bennük nem oda való összetevő. Hiába alumínium-mentes egy dezodor, még tartalmazhat parabéneket - hormonkárosító hatású, és a mellrák kialakulásával is összefüggésbe hozták már -, erősen antibakteriális triklozánt, bőrirritáló SLS-t, maró hatású PEG-et vagy a “hullakonverzálónak” csúfolt tartósítószert, az allergén BHT-t.

Ezzel szemben a természetes dezodorok megannyi hasznos, jótékony hatású növényi összetevőt tartalmaznak, amik a használat során ápolják és védik a bőrt. A gyógynövényként ismert zsálya például fertőtlenít és csökkenti a gyulladásokat. Az eukaliptusz és az egyre népszerűbb aloe vera hidratálják, valamint nyugtatják a bőrt. A teafaolaj is gyakori összetevője a natúr dezodoroknak, ami antioxidáns hatású és kiváló sebtisztító, fájdalomcsillapító alapanyag.

Indok tehát bőven van rá, hogy miért váltsunk természetes dezodorra, egyben alumínium mentes dezodorra. A váltás eleinte lehet problémás, például pattanások időszakos megjelenése, vagy a dezodor valamelyik növényi összetevője által kiváltott allergén reakció miatt. Érdemes váltani, próbálkozni, főleg, hogy van, akinek a bőre érzékeny lehet a szódabikarbonára vagy az alkoholra, amik hatóanyagai lehetnek a választott alumínium-mentes dezodornak.

Négy fő hatóanyagot különböztethetünk meg, melyek az alumíniummentes dezodorok alapját képezik.

  • A szódabikarbóna egy természetes fertőtlenítő és szagelnyelő alapanyag, így nem csak megelőzi a testszag kialakulását, de a meglévőt is semlegesíti. Olajokkal együtt kombinálva hatásos egy bio dezodorban, mivel irritáló hatású lehet magas (8,3) pH értéke miatt.
  • A többek között vérzéscsillapító hatású timsó (potassium alum) is egyfajta alumínium származék, de egyáltalán nem káros, teljesen más módon fejti ki hatását a kerülendő aluminium hydroxide-hoz képest. A pórusokat nem húzza össze teljesen, pláne nem tömíti el, viszont antibakteriális hatású, így gátolja a szagokért felelős baktériumok elszaporodását.
  • A cink-oxid gyakori hatóanyaga a természetes dezodoroknak. A bőrünkön gyakorlatilag reakcióba lép az izzadtságból származó zsírmolekulákkal és ártalmatlan cink-sóvá alakítja őket. Antibakteriális tulajdonsága révén meggátolja a kellemetlen szagokért felelős baktériumok elterjedését
  • Néhány márka alkalmazza egyes alumínium-mentes dezodorokban az alkohol, aki kiválóan fertőtlenít, így megelőzi a szagok kialakulását. Mivel hatása nem olyan erős, ezért egyéb gyógynövényekkel kiegészítve érhető el a várt eredmény az ilyen készítményekkel, ezért is érdemes vásárlás előtt átböngészni az összetevők listáját.