Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Termékek Menü

Terhes vagy? 8 kozmetikai összetevő, amit azonnal felejts el! – 1. rész

Terhes vagy? Babát vársz? Babát tervezel? 2-3 év múlva gyereket szeretnél?8 kozmetikai alapanyag, amit felejts el!

Nem elég akkor figyelned a bevitt anyagokra, amikor megtudod, hogy babát vársz! A jövendő gyermeked egészségét már a fogantatás pillanata meghatározza. A megtermékenyült petesejt a fogantatás pillanatától kezdve intenzív növekedésen megy keresztül, pár sejtecskéből nagyon gyorsan több centis embrió lesz. Azaz arra a percre, mire számodra is nyilvánvaló lesz a terhesség, már hihetetlen növekedésen és fejlődésen ment keresztül a magzat.

A Te fogantatáskori egészségi állapotod, a szervezetedben jelen lévő vitaminok, ásványi anyagok illetve káros anyagok, mind-mind kihatnak az ő fejlődésére és egészségére. Több, kisebb-nagyobb kockázatot jelentő anyag előfordulhat a hétköznapi termékekben. Lehetséges, hogy ezek egy felnőttre nincsenek különösebb hatással, de más a helyzet a kisebb testsúlyú és intenzív fejlődésben lévő magzattal és kisgyerekekkel.

Azt az érzékeny folyamatot, amíg pár sejtből kialakul egy csecsemő, majd egy felnőtt ember, a hormonok szabályozzák, ezért a hormonrendszerre káros anyagok különösen kockázatosak a várandós nők és kisgyermekek számára.

A tudomány teratogénnek nevezi azokat az anyagokat, amelyek a magzatra alapvető hatással lehetnek. Ezeket a magzatokat károsító anyagokat és hatásokat (mint akár a röntgen sugár) alapvetően a hazai és az uniós szabályozás igyekszik korlátozni és kizárni. Ez azonban nem elég! A teratogén hatások alapvetően a terhesség korai szakaszában okoznak károkat, így akkor jelentős a kockázatuk, amikor még nem is tudsz arról, hogy gyermeked lesz. Több anyag felhalmozódhat a szervezetedben, így a fogantatás vagy a terhesség felismerésének pillanatában már késő ezen termékek használatát abbahagyni. Az elmúlt években derült ki, hogy sok nem teratogénnek számító, de a hormonrendszert károsító anyag is kárt okozhat a magzatban, ami fejlődési rendellenességekhez, későbbi betegségekhez vezethet.

A vegyi anyagok, gyógyszerek teratogén hatásának vizsgálatát a Contergan nevű gyógyszer körüli botrány miatt terjedt el. Az ötvenes években használt gyógyszert eleinte epilepszia ellene adták, majd fájdalomcsillapítóként és enyhe nyugtatóként is elterjedt, majd nem sokkal később már várandós nőknek adták hányingercsillapítóként. Hamarosan viszont kiderült, hogy a szer hatására sok újszülött hiányzó vagy csökevényes végtagokkal jött világra.

Bár a korábbi évtizedekben számos rákkeltő, génkárosító, szaporodási képességeket károsító vagy más módon mérgező kozmetikai adalékanyagot tiltottunk ki Európából, sajnos még mindig nem kellően szigorú a kozmetikumok szabályozása. Ha átnézzük az elterjedt termékek összetevőit, illetve ezen anyagokról elérhető tudományos információkat, bár az elmúlt években sokat javult a helyzet, még mindig sok problémás anyagot találunk.

Most lássunk is konkrét anyagokat, amik még a mai napig forgalomban vannak:

 

Parabén hatása a magzatra

A parabének kozmetikumokban elterjedt tartósítószerek. Az egyes parabének olyan erőteljesen avatkozhatnak be az emberi hormonrendszerbe, hogy lányoknak akár előrébb hozza a nemi érettségét. A parabénekösztrogén szerűen hatnak, így a nőket és a fejlődő gyermeket egyaránt veszélyeztetik.

A francia és a skandináv kormányok nyomásának se engedett mind a mai napig az Európai Unió és nem tiltja be még a legkockázatosabb parabéneket sem. Sejthetik, hogy valami nincsen rendben a parabének körül, hiszen az EU-s ökocímke nem engedi a használatát és több tagország kezdeményezte tilalmukat, több világméretű gyártó pedig a kivonásuk mellett döntött.

A fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos EU-s bizottság (FBTB) egy kockázatértékelés után több kozmetikai összetevő korlátozására vagy betiltására tett javaslatot. Az Európai Bizottság ez alapján parabének közül a legnagyobb kockázatot jelentő propil- és butil-parabén koncentrációját szorítja vissza a jelenleg megengedett 0,4%-ról 0,14%-ra, ami sok szakmai szervezet szerint bár előrelépés de nem elegendő. Teljes tilalomra lenne szükség!

 

Ftalátok hatása a magzatra

Az egyik legelterjedtebbek az emberi hormonrendszert is károsító mesterséges anyagok a ftalátok. Bár az Európában előállított ftalátok több mint 90%-át PVC lágyítószerként kerülnek felhasználásra, egyes ftalátok(döntően a dietil-ftalát, DEP) kozmetikai adalékként is elterjedt. Felhasználják testápoló termékekben, például bőrhidratáló krémekben, parfümökben, dezodorokban illatrögzítőként, körömlakkban, hajlakkban, de előfordulhatnak még szappanban és samponban is. Egyes ftalátok már betiltotta az EU gyerekjátékokban, arra hivatkozva, hogy károsítják a gyermekek fejlődését. Emellett több bizonyíték is van arra, hogy károsítják a fejlődő férfiak szaporodási képességét és az anyák már az anyaméhben átadják gyermekeiknek ftalát-szennyezettségüket. A kozmetikumokban elterjedt dietil-ftalátot kimutatták például a köldökzsinórvérben.

Számos ftalátról bizonyosodott be, hogy károsítja az emberek szaporodási képességeit és hormonrendszerét, így hozzájárulhat például a mellrák kialakulásához. A kozmetikumokban leggyakrabban használt DEP-et még nem korlátozták.

 

A cikkünk következő részében sorra vesszük a többi kerülendő anyagot!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog-cikk