Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Termékek Menü

Terhes vagy? 8 kozmetikai összetevő, amit azonnal felejts el! - 2. rész

Terhes vagy? Babát vársz? Babát tervezel? 2-3 év múlva gyereket szeretnél? 8 kozmetikai alapanyag, amit felejts el!

Előző cikkünkben összefoglaltuk, miért is kell figyelned kozmetikumaidra és elkezdtünk átnézni a kerülendő anyagokat. Egy gyors áttekintés után folytassuk hát onnan a sort!

Nem elég akkor figyelned a bevitt anyagokra, amikor megtudod, hogy babát vársz! A jövendő gyermeked egészségét már a fogantatás pillanata meghatározza. A megtermékenyült petesejt a fogantatás pillanatától kezdve intenzív növekedésen megy keresztül, pár sejtecskéből nagyon gyorsan több centis embrió lesz. Azaz arra a percre, mire számodra is nyilvánvaló lesz a terhesség, már hihetetlen növekedésen és fejlődésen ment keresztül a magzat.

A Te fogantatáskori egészségi állapotod, a szervezetedben jelen lévő vitaminok, ásványi anyagok illetve káros anyagok, mind-mind kihatnak az ő fejlődésére és egészségére. Több, kisebb-nagyobb kockázatot jelentő anyag előfordulhat a hétköznapi termékekben. Lehetséges, hogy ezek egy felnőttre nincsenek különösebb hatással, de más a helyzet a kisebb testsúlyú és intenzív fejlődésben lévő magzattal és kisgyerekekkel.

A parabének és ftalátok után….

 

Egyes színezékek hatása a magzatra

Több, a kozmetikumokban elterjedt színezéknek ismert az embrióra vagy a csecsemőkre ismert káros hatása. Ezen festékek közül többet élelmiszerekben is használnak és ott természetesen sokkal jelentősebb a kockázat, ám egy potenciálisan problémát jelentő anyagnak a használatát nem tartjuk indokoltnak csak azért, hogy szebben nézzen ki egy termék.

Ismert egy kutatás, miszerint a CL 74260-al jelölt zöld festék (PhthalocyanineGreen G) károsíthatja a fejlődő embriót, ahogy a CI 74160 jelű kék festékről is kimutatták ugyanezt.

A kinolinsárga nevű, Cl 47005  festékről kiderült, hogy a folyamatos fogyasztása hiperaktivitást okoz gyermekeknél, ami miatt Nagy Britanniában nem is adható 6 évesnél kisebb gyermekeknek.

A CI 19140, azaz tartrazinról szintén feltételezik, hogy gyermekeknél  hiperaktivitást okoz és allergén hatású is, emiatt több ország is korlátozták már.

 

Triklozán hatása a magzatra

A triklozán nevű fertőtlenítő hatású anyag, amivel még pár éve reklámozták a kozmetikumokat szerencsére rövid életű volt. Az elmúlt években szinte eltűnt a kozmetikumok címkéiről és így remélhetőleg a termékekből is.

A korábban fogkrémekben, szappanokban, dezodorokban, aftershave-ekben elterjedt antibakteriális, gombaölő összetevő nagyon könnyen bejut a nyálkahártyákon és bőrön keresztül az emberi szervezetbe, viszont onnan lassan ürül ki. A triklozán egészen alacsony mennyiségben is károsítja mind a férfi, mind a női nemi hormonok, valamint a pajzsmirigy működését. Emellett ami aggasztóbbnak tűnhet, hogy káros hatással lehet a magzat fejlődésére is.

Az EU bár tiltja a triklozán felhasználást élelmiszerrel érintkező termékekben (2010/169/EU), ám számos bizonyíték ellenére sem korlátozza a kozmetikumokban! Az ökocímkével ellátott kozmetikumokban nem használható.

 

Dioxán, mint szennyező (Pl: Nátrium-laureth-szulfát – SLES és poliszrobát-20/60/80) hatása a magzatra

Bár az elterjedt felületaktív anyagok (tenzidek), mint amilyen a  nátrium-laureth-szulfát (SLES) nem allergizálnak és nem ismert gyermekeket károsító hatásuk, ám vizsgálatok szerint ezen kozmetikai alapanyagok gyakran szennyezettek 1,4 dioxánnal. Hasonlóan a poliszorbát és egyes PEG vegyületek is a gyártási technológiájuk miatt lehetnek ezen anyaggal szennyezettek.

Az 1,4 dioxán károsítja a hormon és az idegrendszert és erős a gyanú, hogy fejlődési és reproduktív rendellenességeket is okozhat.

(EWG szerint gyakran 1,4 dioxánnal szennyezettek a további anyagok: POLYSORBATE-20, SODIUM LAURETH SULFATE, PEG-100 STEARATE, POLYSORBATE-60, CETYL PEG/ PPG-10/ 1 DIMETHICONE, CETEARETH-20, LAURETH-7, PEG/ PPG-18/ 18 DIMETHICONE, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, POLYSORBATE-80, és továbbiak)

 

BHA hatása a magzatra

A tartósító szerként elterjedt butilhidroxianisolBHA-ról is ismert, hogy beavatkozik a hormonrendszer működésébe. Az USA hatóság hivatalos közlése szerint ráadásul állatkísérletek alapján kijelenthető, hogy a BHA lehetséges emberi rákkeltő. Más állatkísérletek is BHA fogyasztás rákkeltő hatásáról írnak, Kalifornia állam pedig az ismert rákkeltők listáján szerepelteti.

 

Egyes fényvédő összetevők káros hatása a magzatra terhesség alatt

Homosalate

A naptejek fényvédő hatóanyagaként elterjedt homosalate nevű anyagról is kimutatta több kutatás, hogy befolyásolja a hormonrendszer működését. Emellett egyaránt zavarokat okozhat az ösztrogén, az androgén és a progeszteron rendszerben, ami kockázatot jelent az utódok fejlődésére.

 

Octylmethoxycinnamat (ethylhexylmethoxycinnamate, octinoxate)

Hormokárosító kockázatú UV védőként naptejekben használt hatóanyag. Tudósok az ösztrogénszerű hatása miatt már 2005-ben javasolták, hogy minimalizálják ezen anyagok használatát a kozmetikumokban. Sejt mérgező hatásáról az elismert New Scientist-ben jelent meg cikk és az EWG sem tartja biztonságos összetevőnek.

További hormonkárosító kockázatú fényvédők (Diaz 2013, Schlumpf 2001):

·         benzylsalicylate,

·         phenylsalicylate,

·         octylsalicylate,

·         3-(4-methylbenzylidene)camphor,

·         3-benzylidenecamphor,

·         benzophenone-3,

·         octyl-dimethyl-PABA

Sajnáljuk, hogy ilyen riasztó listát kell összeállítanunk. Ha elkerülnéd ezeket az anyagokat, akkor válts természetes kozmetikumokra. Fontos, hogy minden egyes terméket az összetevő listája alapján értékelj! Ebben szeretne neked segíteni, partneroldalunk a Zölddrogéria.hu, amely a cikk szerzőjének tanácsai alapján állította össze termékkínálatát. Csak teljesen biztonságos termék kerülhetett a kínálatba.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog-cikk