Viszkető, száraz fejbőrtől szenvedsz?

2015. 11. 05. 18:03:40

Viszket a fejbőröd? Folyamatosan irritált, de a vakargatástól csak rosszabb lesz? Nem vagy egyedül! A gyógynövények segítenek a viszketés és a korpa csökkentésében!
Először is összeszedtük Neked azokat az okokat, amik ehhez vezethettek Nálad is, a következő részben pedig megismerkedhetsz azokkal a samponokkal, amikkel túlléphetsz ezeken a problémákon.

Mielőtt bármit tennél ellene, próbáld kideríteni, hogy mi lehet a hátterében! Vizsgáljuk meg a fejbőrünket, hogy csak száraz, vagy zsíros, vagy esetleg korpás is, talán még sebes is? Bőrünk, hajunk, körmünk mindig, már jóval előbb jelez, hogy apróbb működési zavar van a testünkben, mint a belső szerveink. Ha nem múlik el a problémád, mindenképp kérj orvosi tanácsot, mert például akár a korpás fejbőr is lehet komoly baj hírnöke!

Mi okozhatja a viszkető, száraz, korpás fejbőr kialakulását?

A hagyományos samponok fő összetevője az SLS vagy SLES. Ez az az anyag, amit akár motorok zsíroldására is használnak! Ha érzékenyebb a fejbőröd, akkor bizony lehet a viszketés kiváltója. Az irritáció emellett utat nyithat egyéb kórokozóknak is. Ha a viszkető fejbőr csak mostanság jelentkezett, mindenképp gyanakodj erre!

  • Irritáció: választanod és mindenképp kerüld a további irritációt, azaz felejtsd el az SLS-es samponokat.magas aloe-vera tartalmú sampont Nyáron különösen gyakran előfordulhat, hogy fejbőröd szinte észrevétlenül leég, főleg a választék környékén. Ilyenkor érdemes nyugtató hatású, például
  • Leégett fejbőr: lehet a megoldás, mivel ennek is van gyakran allergizáló hatása. Az SLS-t itt is kerüld el, hiszen ezzel csak tovább terheled a gyulladt bőrt. Arra is figyelj, hogy bizony egyes gyógynövények és illóolajok is allergizálhatnak, így ha allergiára gyanakszol, ezeket is kerüld el. parfümöt sem tartalmazó sampon Ha a viszketés csak nemrégiben jelentkezett, akkor állhat a háttérben akár a sampon vagy egyéb hajápolási terméked egyik összetevője. Ilyen esetekben egy teljesen natúr,
  • Allergia: A korpa fő okozója a fertőzés. Ezt megelőzni és kezelni az antibakteriális és fertőtlenítő hatású gyógynövények, mint a teafaolaj segíthetnek. Ilyenkor arra figyelj, hogy összetételében az általad használt sampon vagy balzsam természetes legyen, azaz ne fokozd a problémát irritáló anyagokkal.
  • Fertőzés és paraziták: Sajnos a viszketés hátterében paraziták is állhatnak, ekkor a sampon már nem megoldás.

Tippjeink az irritáció, a viszketés csökkentésére a fejen:

  1. Válts natúr, nem irritáló samponra, ami nyugtató hatású összetevőkkel rendelkezik! 
  2. Kerüld az SLS, SLES tartalmú samponokat, ezzel szemben keress inkább olyat, aminek az alapja aloe-vera (azaz az összetevő lista élén aloe-vera szerepel).
  3. Alkalmazz fertőtlenítő hatású gyógynövényeket, mint például a teafaolaj vagy a csalán!
  4. Alkalmazz nyugtató hatású gyógynövényeket, mint például a kamilla vagy a levendula!
  5. Langyos, vagy hideg vízzel moss hajat! A forró víz károsíthatja a fejbőrt!Nem tesz jót, ha a forró vizes hajmosás után, forró hajszárítóval megszárítod, majd forró hajvasalóval kiegyenesíted!
  6. Ügyelj a higiéniára: Mindig a saját fésűdet, hajkefédet használd, és ezeket rendszeresen tisztítsd!
Tartalomhoz tartozó címkék: blog-cikk