Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Natúr sampon babáknak és gyerekeknek

Natúr baba samponok: Minden sampont gondos szakértelemmel válogatunk, csak a megfelelő összetétellel kerülhetnek be az áruházba! Ezekben a gyerek samponokban nem találsz SLS-t, SLES-t, ALS-t, CAPB-t, parabéneket, phenoxyethanolt és BHT-t, de nem tartalmaznak mesterséges, vagy káros tartósítószereket és színezékeket sem. 

A legjobb natúr baba samponok bio növényi olajokkal és kivonatokkal a mi online bababoltunkban érhetőek el. Samponjaink ideális választást jelentenek a babák számára, mivel káros összetevők nélkül ápolják és táplálják a babák s gyermekek érzékeny fejbőrét és haját. A babasamponok és a kókuszolaj kiválóan alkalmas a koszmó ellen, mivel a természetes növényi olajok és kivonatok a legjobbak a koszmó kezelésére.

Rendezés:

Vegyszermentes és természetes samponok gyerekeknek, babáknak

Amikor sampont választunk babánknak vagy gyerekünknek, nagyon körültekintőnek kell lennünk, mert a hagyományos baba-gyerek samponok sok veszélyt hordoznak magukban. A kisbabák bőre bár rohamos ütemben erősödik és fejlődik, még jóval érzékenyebb és sérülékenyebb a felnőttek bőréhez képest. A babák puha, akár koszmóra is hajlamos fejbőre extra törődést és ápolást igényel, hogy elkerüljük az allergiás vagy ekcémás tüneteket is okozó irritáló, sok esetben kockázatos összetevőket. Az odafigyelés a gyerekkorba lépéssel sem szabad, hogy lankadjon, a felnőttkor elérése előtt ajánlatos túlzottan erős, intenzíven tisztító hatású gyerek sampont használni. A problémás, esetleg káros vegyi anyagok olyan bőrbetegségre való hajlamokat is felerősíthetnek, ami a vegyszermentes baba és gyerek samponok esetében ritkán jelentkezhetnek csak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az átlagos, hétköznapi boltokban és drogériákban is kapható gyerek samponok szinte mindegyike tartalmaz valamilyen aggályos összetevőt. A legtöbb esetben a gyerek samponok tisztító hatásért felelős tenzidek (zsíroldó hatású összetevők) jelentik a legnagyobb kockázatot. Ezek a gyakran szennyezett összetételű, ellenőrizhetetlen eredetű vegyi anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki, irritálhatják a gyerekek bőrét, s akár ekcémás elváltozásokat is okozhatnak.

A legelterjedtebb még mindig használatban lévő ilyen zsíroldó tenzid az SLS (Sodium Lauryl Sulfate), vagy annak valamely változata: SLES, ALS. Báránybőrbe bújt farkasokként bújik meg az SLS a más nevet viselő összetevők mögött. Összetételük, hatásuk, a potenciális kockázat legfeljebb egy kicsit enyhébb, de lényegében ugyanazon összetevőkről van szó. A legjobb gyerek samponokban ezek az alapanyagok nem találhatóak meg. Sajnos kevés ilyen van, még a natúr és bio gyerek samponok között is találhatóak SLS-sel, vagy egy változatával készülő samponok, amik károsítják a bőr felső, zsíros rétegét. A gyerek samponokban található SLS képes kiszárítani a bőrt, kipirisodosát, gyulladást is okozhat; szembe kerülve erősen irritáló hatású lehet; lassítja a sebek gyógyulását; felerősíti a meglévő ekcémás és egyéb bőrbetegséges tüneteket.

Sok gyártó is felismerte már az SLS kockázatait, ezért a babáknak, gyerekeknek készült samponokban más összetevővel helyettesítik. Azonban a legtöbb esetben még mindig az olcsóság, s nem a minőség oltárán áldoznak. Az erősen irritáló SLS-t, sokszor csak simán irritáló hatású SCS-el (Sodium Coco Sulfate) vagy bizonyítottan allergizáló CAPB-vel (Cocamidopropyl Betaine) helyettesítik. Ám egy természetes, vegyszermentes gyerek samponban ezek sem férnek meg.

De nem csak a tisztító tenzidekre kell figyelni a baba és gyerek samponoknál. Az emulgeálószerként ismert PEG-ek is gyakori összetevői a gyerek samponoknak, pedig maró, a gyerekek bőrét elvékonyító hatásuk ismert, ráadásul gyakran szennyezett eredetűek. Ott vannak még a parabének is, amik tartósítószerként ismertek, de hormonkárosító hatásuk miatt kerülendők. Vagy ott van a gyerek samponokban is előforduló Phenoxyethanol, ami egy szintén irritáló hatású tartósítószer.

Szerintünk a legjobb gyerek samponok azonban nem csak természetes összetételűek és vegyszermentesek. A legbiztonságosabb és legjobb gyerek sampon illatmentes, vagy legalább parfümmentes. Mivel ezeknek az illatanyagoknak csak élvezeti értékük van - tehát nem erősíti a gyerek samponok hatását, ellenben könnyen irritálóak, allergizálóak lehetnek - jobb elkerülni őket biztos, ami biztos alapon. Ha nem bizonyítottan bio eredetű gyerek samponban használt parfüm, akkor a szintetikus eredete, ismeretlen összetétele jelentette kockázat miatt jobb elkerülni.

Ha a fenti alapelveket követve választunk gyerek sampont, akkor minimalizálhatjuk a gyerekünk bőrét érő kockázatokat. Különösen akkor fontos ez, ha meglévő problémát akarunk kezelni. Egy korpásodás elleni sampon gyerekeknek akkor tud igazán hatásos lenni, ha tiszta összetételével, természetes összetevőivel ápolja a gyerekek száraz fejbőrét. A legjobb gyerek sampon korpás hajra gyengéden tisztít, nem túl erős tenziddel dolgozik, s tápláló-hidratáló összetevőket nagy arányban tartalmaz: aloe vera gél, körömvirág kivonat, shea vaj, kakaóvaj, vagy kókuszolaj. Koszmó ellen is kiválóan alkalmazható a kókuszolajos baba sampon, vagy a natúr kókuszolaj is. A koszmó elleni samponok célja a babák érzékeny fejbőrének hidratálása, így megelőzhető a koszmó kialakulása, vagy a már meglévő koszmó kezelése.