Kedves Látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát és elfogadja a vásárlás menetével, továbbá az adatkezelési gyakorlatunkkal kapcsolatos irányelveket .

Fluorid-mentes bio és natúr fogkrémek - Urtekram

Fluoridmentes fogkrémek: Minden terméket gondos szakértelemmel válogatunk, csak a megfelelő összetétel kerülhet be az áruházba! Ezekben a fogkrémekben nem találsz fluoridot (hacsak nem jelöltük külön a tartalmat) SLS-t, SLES-t és triklozánt, de nem tartalmaznak mesterséges, vagy káros tartósítószereket és színezékeket sem.

Kizárólag a legjobb bio növényi és natúr alapanyagokból készült természetes fogkrémek találhatóak meg a kínálatunkban, melyek egytől egyig fluorid-mentesek! A gyógynövényestől a mentoloson és mentolmentesen át a fogfehérítő és érzékeny fogakat, fogínyt ápoló fogkrémekig sokféle termék található meg nálunk.

Az dán Urtekram termékek gyártója az 1972-es indulása óta arra vállalkozott, hogy bio termékeket kiemelkedoően magas minőségben fejlesszen és forgalmazzon. A cég két alapítója - Lisbeth Damsgaard és Ronnie McGrail - eleinte csak egy kis gyógnyövény-kereskedő boltot hoztak létre, majd ahogy a biotermékek piaca egyre nőtt a 90-es években, saját komzetikai termékek gyártásába kezdtek. Az Urtekram természetes összetevőkből készülő termékei, bio alapanyagokból készülnek, s szigorúan ellenörzött öko-bio kozmetikumok. A termékeinket egy mondat jellemezheti a legjobban: "tiszta alapanyagok, semmi más". Nem alkalmaznak tartósítószereket és más irritáló, szintetikus anyagokat, termékeik mentesen a parabénektől, kőolajszármazékoktól, alkoholtól vagy a szintetikus parfümöktől. A márka termékeit nem tesztelték állatokon.
Rendezés:

Kínálatunkban csak fluoridmentes fogkrémek találhatóak meg természetes, több esetben bio minősítésű összetevőkkel. Minden fogápolási terméket gondosan, összetevők alapján válogatunk, különös tekintettel a fogfehérítő fogkrémekre, vagy az érzékeny fogakra, érzékeny fogínyre ajánlott fogkrémekre. A fluor vagy fluorid régóta az egyik legfontosabb összetevője a fogkrémeknek, mivel védi a fogakat, a fogzománcot. Azonban az utóbbi évek kutatásai szerint több kárt okoz, mint hasznot hoz. Ugyanis a fluorid nagy mennyiségben mérgező anyag, de kis mennyiségben is kockázatokat rejt magában. Összefüggéseket állapítottak meg a fluor és a hormonrendszert érintő problémák között, de hatása kimutatható a csontrák kialakulása, vagy a gyerekek alacsonyabb IQ-szintje kapcsán is. Ezek miatt érdemes lehet fluoridmentes fogkrémre váltani, mivel a száj nyálkahártyáján keresztül rövid idő alatt is bekerül a véráramba, kikerülve a méregtelenítésért felelős májat és felhalmozódik a szervezetben. Az fogkrémek összetevői között ‘sodium fluoride’ vagy ‘potassium fluoride’ néven kell keresni.

Azonban nem csak a fluordit szűrjük a fogkrémek esetében. Sajnos több más olyan összetevő is megtalálható a hétköznapi fogkrémekben, melyek hatása legalább kérdőjeles, de inkább káros. A ZöldDrogériában kapható fogkrémeknek magas elvárásoknak kell megfelelniük, így nálunk csak SLS-mentes fogkrém, triklozán-mentes fogkrém, parabén-mentes fogkrém kapható. 

Az SLS (Sodium Lauryl/Laureth Sulphate) egy erős tisztítószer, ami a fogkrémben a habzásért felel. Azonban tudni kell, hogy egy maró hatású anyag, így megkönnyíti a vegyszerek véráramba kerülését, ráadásul nagyon sokszor szennyeződött is a gyártás során. Ezért kerülendő az SLS a fogkrémekben, de egyéb változataira is igaz, mint az SLES, ALS vagy ALES. A fogkrémekben tartósítószerként használt parabének károsítják a hormonrendszert, s a rák kialakulásával is összefüggésbe hozták már egyes kutatások. A fogkrémekben sokszor megtalálhatóak egyes színezékek (‘Cl’ jelöléssel) is, melyeknek nincs gyakorlati haszna, ellenben kockázatosak, mivel okozhatnak allergiás reakciókat, de súlyosabb esetben rákkeltő hatásúak és terhesség alatt károsíthatják a magzatot is. A baktérium- és gombaölő hatású triklozán is gyakori fogkrém-összetevő, azonban kimondottan kockázatos, mivel zavart okozhat a hormonrendszer vagy az immunrendszer működésében.

A fenti összetevők mind tiltólistásak a ZöldDrogériában kapható natúr fogkrémek esetében, azonban így is nagyon sok hasznos és jótékony hatású alapanyag található meg bennük:

  • A fogzománc elvékonyodása miatt érzékeny fogakra természetes kálium-klorid vagy a probiotikus fűzfakéreg jelenthet gyógyírt. Kiváló tisztító hatású a mészkő kivonata, mely kíméletesen tisztítja a fogakat, segít a lepedékek eltávolításában.
  • A teafaolajos fogkrém fertőtlenít, elősegíti a száj egészséges állapotát, s csökkenti a fogíny vérzését is.
  • A Silica (ásványi anyag) hatásosan távolítja el a lepedéket és megelőzi a fogkő, valamint az elszíneződések kialakulását. 
  • A bíbor kasvirág (echinacea) a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt ismert, kiváló a nyálkahártya gyulladásainak kezelésére.
  • Vérző fogínyre a vérzéscsillapító hatású mirha nyújt kíméletes megoldást.
  • Az egyes fogkrémekben megtalálható kálciumot tisztító és fogfehérítő hatása mellett erősíti a fogakat, a fogzománcot.
  • A nyugtató hatású aloe vera is gyakori összetevő, segít a szájüreg egészségének megóvásában.
  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt a zöld tea kivonata is kiváló fogkrém alapanyag.
  • A fogkrémekben található kamilla is gyulladáscsökkentő hatása miatt kedvelt összetevő.
  • A fodormenta vagy borsmenta a hagyományos fogkrémek esetében megszokott mentolos ízt, üde és friss leheletet biztosítják.