Termékek amiket nem találsz meg nálunk: Retinyl Palmitate

Az Retinyl Palmitate az A-vitamin egy származéka. Valójában ez egy előre kialakított A-vitamin, amely a retinol és a palmitinsav reakciójával képződik. Gyakran alkalmazzák testápolókban, arckrémekben illetve naptejekben, sőt gyerektermékekben is megtalálható, mivel elősegíti a bőr megújulását és javítja annak állapotát.

Azonban az Egyesült Államokbeli hivatalos  - egereken végzett - vizsgálatok szerint a retinyl palmitate gyorsítja a bőrák kialakulását napfény hatására. A reninyl pamitate ugyanis egy fototoxikus - fényérzékenyítő - anyag, ami a nap ultraibolya sugárzásának (UV) hatására bomlásnak indul, s rekacióba lép a bőrsejtekkel, ezáltal leégésszerű tüneteket okozva. Alapvetően a naptejekben használt retinyl palmitate jelent kockázatot, de mivel nem zárható ki egyéb esetben a sem a veszély. Változó, hogy ki és mikor milyen körülmények között használna retinyl palmitate-t tartalmazó kozmetikumot, inkább jobb nem használni. Az EWG is alapvetően óvatosságra int és nem javasolja ezen anyag használatát.

A Retinyl Palmitate tartalmú natúrkozmetikumok kapcsán ezért óvatosságra intünk, nálunk nem is tudod megvásárolni őket. A Krémmánia listáján tudod elleőrizni mely termékekben található Retinyl Palmitate. 

Garantáljuk, hogy a ZöldDrogéria kínálatában található termékek egyike sem tartalmaz retinyl palmitate-ot, így nyugodtan nézz körül a testápolóink, arckrémeink és naptejeink között!

A szerzőről:
Simon Gergely, környezetkémikus. 1991 óta foglalkozik az ipar környezetre gyakorolt hatásával. Az elmúlt években a légszennyezés mellett ipari szennyezésekkel,a vegyi anyagok egészségügyi kockázataival, növényvédő szerekkel, városi rovarirtással és általánosságban környezetjoggal is foglalkozott. 2006 és 2009 között Brüsszelben követte a környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi bizottság munkáját. Kiemelt érdeklődési területe az elmúlt években a kozmetikumokban található káros vegyszerek és azok egészégre és környezetre gyakorolt hatása.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog-cikk